Днес влязоха в сила нови правомощия, които позволяват на британската полиция да спира, разпитва и задържа хора на границата по подозрение в шпионаж или чужда намеса. Те са в отговор на атаката с новичок по Сергей Скрипал, информира "Ройтерс".

Русия отрича да е замесена в нападението с бойно отровно вещество срещу Сергей Скрипал, бивш руски шпиони, и дъщеря му Юлия Скрипал в английския град Солсбъри. Великобритания посочи двама руски агенти от военното разузнаване като основни заподозрени по случая, което доведе до най-голямото експулсиране на руски дипломати и шпиони от Запада от Студената война.

В отговор Обединеното кралство внесе ново законодателство, Закон за антитероризма и граничната сигурност 2019, който включва влезлите в сила нови правомощия. Те позволяват на специално обучени полицаи да спират, разпитват, претърсват и задържат лица, които влизат в страната през пристанищата, за да установят дали са замесени във враждебни държавни действия.

Вътрешното министерство обяви, че новата система включва предпазни механизми като независим надзор от комисар и специална защита на конфиденциални материали и журналистически източници.