Финансистите в британското правителство са ядосани на директора на една от най-големите банки в страната Royal Bank of Scotland (RBS), който заплаши, че целият ръководен състав ще подаде оставка, ако не получат разрешение за изплащане на ежегодните до този момент бонуси.

В разгара на финансовата криза RBS беше на ръба на пълния крах и правителството й оказа помощ като закупи голямо количество акции. Така 70% от пакета на банката се оказа вече държавна собственост - реално на данъкоплатеца.

Към момента правителството има намерение да вложи в RBS още няколко милиарда и още да увеличи своя дял в банката - до 84%.

Министърът на икономиката лорд Менделсон коментира, че въздържането на банките от необмислени крачки е важно по време на криза и в това отношение RBS не прави изключение.

В последните дни обаче се появих съобщения, че ръководството на RBS има намерение да изплати премии на своите служители в размер общо на 2 милиарда фунта стерлинги (3.3 милиарда долара).

Да не се прави такава крачка, предупредиха от Министерство на финансите и публично обещаха да блокират тези планове, за да защитят интересите на данъкоплатците.

Отговорът на предупреждението е - заплаха за масови оставки.