Британски изтребители Typhoon, базирани в Румъния, са прехванали руски самолет, който е нарушил въздушните граници на НАТО над Черно море. Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на Кралските военновъздушни сили на Обединеното кралство.

Уточнява се, че руският самолет е навлязъл във въздушното пространство на Румъния. Инцидентът е станал на 5 август.

Британските изтребители, изпълняващи мисия на НАТО по укрепване на сигурността на въздушното пространство, са излетели от въздушната база "Михаил Когалничану" край Констанца, след като радарите са засекли руския самолет в южната част на Черно море. С появата им в небето руският самолет е променил курса и е напуснал въздушното пространство на НАТО.

"Когато подозрителният самолет навлезе във въздушното пространство на Румъния, ни беше разпоредено да определим визуално пътя му. Когато се приближихме към него в район ни на патрулиране, руският самолет промени курса си и напусна въздушното пространство." - разказва британски пилот.

Изтребителите на Кралските ВВС бяха разположени в Румъния в рамките на натовската мисия по еърполисинг BILOXO, която беше усилена след като през 2014 г. Русия анексира Кримския полуостров.

Норвегия вдигна изтребители заради руски стратегически бомбардировачи

Норвегия вдигна изтребители заради руски стратегически бомбардировачи

Над Баренцово и Норвежко море, но "това не е нищо драматично, случва се почти всяка седмица"