Великобритания заяви, че ще наложи санкции на компании и хора, които са тясно свързани с Кремъл, ако Русия нападне Украйна. С тази закана страната си спечели предупреждение от Москва, че ще реагира, ако нейните предприятия бъдат "атакувани". Това предаде Ройтерс.

"Много ясно заявяваме, че ако Русия предприеме по-нататъшни действия срещу Украйна, ще засилим още повече режима на санкции, насочен към предприятията и хората, които са най-тясно свързани с Кремъл", заяви Саймън Кларк от британското Министерство на финансите, пред Sky News.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че заплахата от санкции ще бъде равносилна на атака срещу руския бизнес. Той каза, че подобни действия ще имат обратен ефект, като навредят на британските компании, и предупреди, че Русия ще отвърне подобаващо.

Това демонстрира непредсказуемостта на Лондон, по думите на Песков, който не изключва тези санкции да включват и конфискация на имущество на руски бизнесмени във Великобритания.

Те трябва да бъдат и повод за сериозно безпокойство въобще за международните финансови институции и бизнеса, заявява Песков и посочва, че санкциите са нещо легитимно, ако са минали през решение на Съвета за сигурност на ООН.

И говорителят на руското Външно коментира заканите с опит за ирония:

"Най-важното е, нито крачка назад, г-жо Тръс! Наистина се надяваме на вас. Никакви краткосрочни британски финансови интереси не могат да бъдат по-важни от демокрацията и свободата! Доведете идеята си до реализация, можете да кандидатствате за почетен знак "За взаимодействие". Да, опитайте, щом, помежду другото, имате списък на кои от корумпираните служители Русия е поискала да екстрадира", е написала Захарова в канала си в Telegram, както и я цитират руските медии.

Британското правителство ще представи тази седмица ново законодателство, което да разшири обхвата на санкциите, приложими спрямо Русия, за да се опита да възпре агресията срещу Украйна, заяви в неделя външният министър Лиз Тръс.

Великобритания е наложила санкции на около 180 души и 48 юридически лица, откакто Русия анексира Крим през 2014 г. Мерките позволяват на страната да замрази активите на лицата и да им забрани да влизат на нейна територия.

Сенатът в САЩ готви законопроект за санкции срещу Русия

Сенатът в САЩ готви законопроект за санкции срещу Русия

Включително такива, които да се приложат преди евентуална инвазия