Лейбъристката партия на Великобритания публикува експертно мнение, в което се заявява, че извършените в Сирия въздушни удари са незаконни, пише "Гардиън".

Припомняме, САЩ, Обединеното кралство и Франция бомбардираха военни обекти на сирийските правителствени сили. Това е първият координиран удар на Запада срещу армията на президента Башар Асад.

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия
Обновена

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия

Заради химическата атака по-рано този месец

Том Уотсън, заместник-председател на лейбъристите, публикува правно мнение от 5 страници, в което се казва, че проведените бомбардировки са незаконни. Мнението е на Дапо Аканде, професор по международно публично право в Оксфордския университет.

Правното становище на Аканде:

Противоположно на позицията на правителството, нито Хартата на ООН, нито обичайното международно право позволяват военни действия на базата на доктрината за хуманитарна интервенция. Има много малка подкрепа от държави за подобно изключение на забраната за използване на сила. Великобритания е една от малкото държави, които подкрепят такъв правен принцип, но мнозинството държави категорично го отхвърлят.

Правната позиция на правителството на Обединеното кралство пренебрегва правилата на международното право, отнасящи се до използването на сила, тъй като обичайното международно право не преодолява правилото в Устава на ООН, забраняващо използване на сила. Така позицията на Лондон би подкопала върховенството на Хартата на ООН.

Дори и да е използвана доктрината за хуманитарна намеса в международното право, ударите срещу Сирия изглежда, че не отговарят на анализа на правителството. Предприетите от британското правителство действия не са директно насочени към "непосредствена и неотложна помощ" по отношение предотвратяване на конкретно зло, предприети са преди инспектори от Организацията за забрана на химическите оръжия да достигнат до засегнатия район.

Позицията на правителството може да бъде използвана и от други държави по света, което може да доведе до риск от злоупотреби и прекомерно използване на сила при случаи на хуманитарна криза. Поради тази причина други държави и много експерти не са склонни да подкрепят доктрината за хуманитарна интервенция.