Британските подводници с ядрени оръжия са уязвими от "катастрофална" хакерска атака, която може да направи ядрените оръжия на Великобритания неизползваеми. Това се предупреждава в изследване на базиран в Лондон институт, цитирано от "Гардиън".

В документа от 38 страници, Hacking UK Trident: A Growing Threat, се предупреждава, че успешна кибератака може да "неутрализира операциите, да доведе до загуба на човешки живот, поражение или дори катастрофална размяна на ядрени бойни глави (пряко или непряко)".

Военното министерство на Обединеното кралство многократно повтаря, че не може да се проникне в операционните системи на ядрените подводници, докато са в открито море, защото те не са свързани с интернет в този момент.

Но авторите на доклада на Британско-американския съвет за информационна сигурност изразяват скептицизъм.

Те предупреждават, че хакерите могат да вкарат зловреден софтуер, докато подводниците са акостирали на британските пристанища за ремонт и поддръжка.

Великобритания има четири подводници с ядрени оръжия, които са в процес на подмяна, която трябва да завърши в началото на 30-те години на XXI век.