Разкриха истинския мащаб на ролята на Великобритания в изтезаването и предаването на заподозрени за тероризъм след атаките в САЩ на 11 септември 2001 г.

Британският вестник "Гардиън" цитира два доклада на парламентарната комисия по разузнаване и сигурност.

От тях става ясно, че британските служби са замесени в изтезания и отвличане на заподозрени терористи след терора в САЩ.

Според изданието разкритията са едно от най-големите обвинения по адрес на британското разузнаване, тъй като се установява, че прилаганите от службите практики са били по-разпространени от известното до момента.

Въпреки че няма реални доказателства британски агенти да са пряко свързани с изтезания над задържани, докладите показват, че МИ-6 и МИ-5 са замесени в изтезания на стотици заподозрени.

Комисията пояснява, че в началото агенциите са били наясно, че САЩ и други държави прилагат изтезания над задържани, които предимно са в периода 2001-2010 г. Разузнавателните служби на Великобритания са знаели за 38 случая само през 2002 г., но не са ги приели на сериозно.

При два случая британците са били страна при изтезаването на заподозрени, организирано от друга държава.

Общо при 232 случая британските служби са знаели или са подозирали, че се прилагат мъчения над задържани за тероризъм.

"Ройтерс" съобщава, позовавайки се на докладите, че британските служби са знаели за прилаганите от САЩ мерки срещу стотици заподозрени и са замесени в задържането на хора, които са изпращани в трета страна без съдебна процедура.

В докладите се акцентира, че действията на Великобритания са непростими.