Британските власти задържаха заради дългове на корабособственика руския товарен кораб "Кузма Минин", който преди това бе заседнал в плитчини недалеч от британското пристанище Фалмут, съобщава "Спутник".

"Според нашите документи е задържан преди около седмица. Понастоящем, доколкото ми е известно, корабът се намира в Обединеното кралство и под арест от кредитори за дългове на корабособственика", коментира координаторът на Международната федерация на транспортните работници Сергей Фишов.

Корабният оператор, Мурманската корабна компания, отказа да предостави информация. Според Фишов, дружество има девет кораба в чужбина, като част от тях също са задържани.

"Кузма Минин" е кораб за насипни товари с водоизместимост от 16 000 тона и бе спасен от британската брегова охрана миналия месец, след като заседна в плитчини до бреговете на Корнуол на 18 декември.

Преди инцидента, корабът дълго време престоява в холандското пристанище Тернеузен поради търговски спор между собствениците на кораба и техни партньори. 18 души от екипажа са били на борда на кораба, когато е заседнал.

Руски 180-метров товарен кораб заседна до Корнуол

Руски 180-метров товарен кораб заседна до Корнуол

Спасители чакат прилива за да могат да го освободят