Британският министър на финансите Риши Сунак обеща намаляване на данъка върху доходите, тъй като растящите цени на енергията, храните и горивата заплашват с трудни времена много семейства, съобщава БиБиСи. 

В своето пролетно изявление той каза, че възстановяването на Обединеното кралство след пандемията е отклонено от курса от войната в Украйна.

Официалните прогнози казват, че стандартът на живот ще понесе най-големия удар от 50-те години на миналия век.

Сунак се противопостави на призивите за премахване на увеличението на националното осигуряване през април. Повишението с 1,25 пенса е предназначено за набиране на пари за NHS и социалните грижи. Вместо това канцлерът повиши прага, при който работниците започват да плащат национална осигуровка от £9,600 на £12,570.

Това би представлявало "намаляване на личните данъци от 6 милиарда британски лири за 30 милиона души в Обединеното кралство, намаляване на данъците за служителите на стойност над 330 британски лири годишно", каза канцлерът. Икономиката ще бъде в по-добро състояние до следващите избори през 2024 г., което ще му позволи да намали данъците.

Под натиск да предприеме действия сега, за да облекчи кризата с разходите за живот, той отряза 5 пенса от данъка върху литър бензин или дизел с незабавен ефект.

Други мерки в неговия мини-бюджет включват: ДДС за слънчеви панели, термопомпи, изолация на покриви и други мерки за пестене на енергия ще бъде намален от 5% на нула за 5 години.

Надбавката за заетост ще се увеличи от £4,000 на £5,000, което позволява на малкия бизнес да намали своите плащания по националното осигуряване.

Зелените технологии ще бъдат освободени от бизнес тарифи от април, спестявайки на фирмите £35 милиона през 2022-23 г.

Съветите получават още £500 милиона за Фонда за подпомагане на домакинствата от април, предназначен да помогне на уязвимите домакинства с нарастващите разходи за живот.

Сунак каза, че Службата за бюджетна отговорност (OBR) е предупредила за "необичайно висока несигурност" в своите икономически прогнози, тъй като е "твърде рано да се знае пълното въздействие на войната в Украйна върху икономиката на Обединеното кралство".

OBR заяви, че инфлацията е определена да достигне пик от 8,7% в края на тази година и това - в съчетание с нарастващите данъци - ще "тежи силно върху стандарта на живот през следващите 12 месеца".

Разполагаемият доход - парите, които хората остават след закупуването на стоки от първа необходимост - ще понесат най-големия удар за една година, откакто записите започват през 1956 г.

Инфлацията във Великобритания достигна 30-годишен връх

Инфлацията във Великобритания достигна 30-годишен връх

6,2% през февруари