Коефициентът на безработица сред чернокожите и представители на други етнически малцинства във Великобритания расте три пъти по-бързо, отколкото сред бялото население на страната, съобщи The Independent. През последната година броят на безработните сред етническите малцинства е нараснал от 6,1% на 8%, докато сред белите от 3,6% на 4%, според последните данни, публикувани от Националната статистическа служба на Обединеното кралство. Франсис О'Грейди, генерален секретар на Федерацията на британските профсъюзи, заяви, че работниците от първата социална група са "засегнати от тежестта на пандемията". Според нея заплатите им били доста по-ниски, не са им били осигурени стабилни условия и са били изложени на поголям риск от заразяване с коронавирус. В допълнение, повече от тези граждани работят в сферата на хотелиерството и търговията на дребно, Франсис О'Грейди подчертава, че сега, докато страната се възстановява от пандемията, "тези неравенства на пазара на труда не може да бъдат допуснати да продължат".

Освен това О'Грейди посочва, че към настоящия момент повече от милион работници все още са в неплатен отпуск. Вместо да оттегля подкрепата на предприятията и работниците, министърът на финансите на страната трябва да удължи схемата с временните уволнения толкова дълго, колкото е необходимо за защита на работните места и поминъка, казва О'Грейди. Според изданието във вторник Националната статистическа служба публикува също информация, че броят на хората с трудови договори без гарантирана заетост е намалял леко: ако през април-юни 2020 г. те са били 1,08 милиона, то за същия период на 2021 г. са 917 хил. Същевременно се отбелязва, че на такива договори работят два пъти повече жени от етническите малцинства, отколкото бели мъже. За да се пребори с това неравенство, Британската федерация на профсъюзите призовава правителството да се откаже от този вид набиране на персонал и да разшири действието на принудителния отпуск.

Рекорден брой мигранти прекосиха Ламанша от Франция за Великобритания

Рекорден брой мигранти прекосиха Ламанша от Франция за Великобритания

482 мигранти само за ден

Въпреки това, според изданието, през юни-юли броят на британците, получаващи заплати, се е увеличил със 182 хиляди и сега е 28,9 милиона, което е с 201 хиляди по-малко от периода преди пандемията. Анализаторите прогнозират, че безработицата през това тримесечие ще остане непроменена на нива от 4,8%. Според Националната статистическа служба броят на свободните работни места продължава да расте: в сравнение с предходното тримесечие, предложенията за работа са се увеличили с 290 хиляди. Това се дължи на факта, че компаниите търсят нови служители. Министерството отбеляза, че общият брой на свободните работни места (953 хиляди) е най-големият от 2001 г., когато този показател започва да се следи. Предлага се предимно работа, свързана с творчество, свободно време или кетъринг, отбелязва The Independent.