Разследващите все още са „далеч от разрешаването на пъзела” във връзка с терористичните атаки в Париж. Това заяви федералният прокурор на Белгия след разговори с френския си колега, цитиран от световни агенции.

Събрали сме не лошо количество парчета от пъзела и през последните дни няколко парчета си намериха своето място. Но все още съм, ние сме далеч от разрешаването на пъзела, каза федералният прокурор на Белгия Фредерик Ван Льов на пресконференция.

„Надяваме се да отидем възможно най-далеч”, добави той.

Фредерик Ван Льов добави, че Салах Абдеслам е „бил чут” от разследващите след залавянето му при антитерористична операция в Брюксел в петък, „но той отново не беше в добра форма както можете да си представите, защото беше ранен”.

26-годишният Абдеслам беше прострелян в крака при операцията миналата седмица.

Парижкият прокурор Франсоа Молин заяви от своя страна, че Франция очаква екстрадирането на Абдеслам за участието му в атаките в Париж на 13 ноември 2015 година, при които загинаха 130 души.

Абдеслам трябва да реши дали е съгласен и може да бъде прехвърлен бързо, или не е съгласен, и ще зависи от белгийските власти да решат дали има причина, която може да позволи отказ на прехвърлянето му, поясни Молин.

Прокурорът потвърди коментари, че автомобил, свързан с Абдеслам, е бил проследен до Холандия, но „това не означава, че Салах Абдеслам е бил в Холандия”. Месеци преди атаките във френската столица Абдеслам минал през Унгария, Австрия и Германия.

Не знаем през цялото време какво е правел Салах Абдеслам между 14 ноември и задържането му, изтъкна още белгийският прокурор.

Разследването не е приключило, трябва да бъдат намерени още лица, допълни той.

От думите на Молин стана ясно, че в момента във Франция се водят 244 случая със 772 заподозрени за тероризъм в страната.

Белгия установи самоличността на нов съучастник при атаките в Париж

Белгия установи самоличността на нов съучастник при атаките в Париж

Досега той е бил известен с фалшивото име

По-рано днес белгийска медия съобщи, че Абдеслам може да бъде екстрадиран във Франция в рамките на 45 дни. Също така белгийската прокуратура обяви, че е установена самоличността на нов съучастник при терористичните атаки в Париж през ноември 2015 година – 24-годишният Наджим Лаахрауи.