Брюксел изложи планове за пълно отваряне на вътрешните граници на ЕС на 15 юни и разрешаване на пътуващите от балканските държави да влизат на територията на Общността от 1 юли, информира АФП.

Препоръките към 27-те страни членки на ЕС идват на фона на разхлабването на ограниченията за забавяне разпространението на коронавируса и опитите на националните правителства да възобновят туризма през летния сезон.

ЕС препоръчва отваряне на външните граници от 1 юли

ЕС препоръчва отваряне на външните граници от 1 юли

Австрия и Германия отварят границите за някои държави от средата на този месец

В Европа коронавирусът отне живота на половината от 415 000 жертви по света и сега континентът прави опити да обърне нагоре кривата на икономическия спад.

Европейската комисия, която се опитва да координира действията на държавите обяви, че е твърде рано за пълно премахване на ограниченията за пътуващи от държави извън ЕС. Вместо това призовава за "общ координиран подход", отмяна на забраната за пътуване до държави, където има същото ниво на разпространение на коронавируса като ЕС и въвеждане на адекватни мерки за контрол на вируса.

Комисията поясни, че рестрикциите трябва да бъдат отменени от юли за Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия, защото "тяхната епидемиологична ситуация е подобна или по-добра от тази в ЕС".

ЕС отваря границите през юли

ЕС отваря границите през юли

Вътрешният граничен контрол ще бъде отменен от края на юни

"Международните пътувания са ключът за туризма и бизнеса, за свързване на семейства и приятели", каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

"Докато ние всички ще трябва да останем внимателни, настъпи времето за конкретни приготовления за отмяна на ограниченията за някои държави, където здравната ситуация е подобна като тази в ЕС", подчерта комисарят.