Европейската комисия ще "задейства рамката за върховенството на закона без отлагане" заради "сериозни притеснения" около състоянието на върховенството на закона в Румъния.

Това става ясно от писмо на първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс до държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС, а също и до двете камари на румънския парламент, цитирано от "Политико".

Европейският парламент обсъжда върховенството на закона в Румъния

Европейският парламент обсъжда върховенството на закона в Румъния

"Всички възможности са на масата" и може да загуби право на глас в съвета на блока

Тимерманс предупреждава, че Комисията трябва да предприеме действия, ако правителството, президентът и парламентът на Румъния не направят бързо "необходимите подобрения" или "предприемат още негативни стъпки".

Работната рамка за върховенството на закона на ЕС предвижда диалог за разрешаване на проблемите и избягване задействането на Член 7 от Договора на ЕС, припомня Тимерманс на Румъния, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Процедурата съгласно Член 7 е известна като "ядрения вариант" на ЕС, тъй като може да доведе до налагане на политически санкции на страна членка - отмяна на правото на глас на санкционираната държава в евроинституциите.

Писмото на Тимерманс е от петък, 10 май. Изпратено е ден след края на специалната среща на върха на ЕС в Сибиу, Румъния.

Коментирайки проблемите от около независимостта на съдебната система в Румъния, Тимерманс пише в писмото от 4 страници, че Брюксел е все по-обезпокоен след въвеждането на дисциплинарна система за налагане на наказания на магистрати и поемане на отговорност.

ЕК заплаши Румъния с действия, ако не защити независимостта на съда

ЕК заплаши Румъния с действия, ако не защити независимостта на съда

За съжаление Европейската комисия не успя да достигне до заключение

В писмото се отбелязва, че новите правила за подаване на антикорупционен сигнал, приети от румънския парламент, "водят до риск от създаване на ситуация, при която де факто престъпления, включително и за корупция, остават безнаказани".