Европейският парламент провежда пленарна сесия, за да обсъди положението на върховенството на закона в Румъния, съобщава радио "Свободна Европа". 

Дебатът е след като висш представител на ЕК предупреди Румъния по-рано този месец за проблемите със съдебната система и спазването на върховенството на закона.

Франс Тимерманс предупреди румънското правителство, че Брюксел ще действа бързо, ако Букурещ не предприеме реални действия за реформа. "Румъния трябва спешно да върне процеса на реформи в правилната посока - това означава да продължим напред, а не назад и да се въздържа от всякакви стъпки, които да обърнат напредъка, постигнат през последните години."

Таяни защити Кьовеши, тя е кандидатът на ЕП и се радва на уважение и подкрепа

Таяни защити Кьовеши, тя е кандидатът на ЕП и се радва на уважение и подкрепа

ЕП упреква Румъния за обвиненията срещу нея

Нарастващите критики от страна на Брюксел идват, след като правителството започна разследване срещу бившия главен прокурор за борба с корупцията Лаура Кьовеши по обвинения в корупция и й забрани да напуска страната за 60 дни.

Върховният съд на Румъния по-късно отмени забраната, позволявайки на Кьовеши, която е водещ кандидат за първи главен прокурор на ЕС, да пътува в чужбина по време на процеса на подбор.

Критици твърдят, че уволнението на Кьовеши миналата година е да попречи на антикорупционния орган, когото тя оглави, да се насочи към по-висши членове на управляващия съюз, включително на лидера на управляващата Социалдемократическа партия (ПСД), Ливиу Драгнеа.

ЕК заплаши Румъния с действия, ако не защити независимостта на съда

ЕК заплаши Румъния с действия, ако не защити независимостта на съда

За съжаление Европейската комисия не успя да достигне до заключение

Смята се, че управляващата коалиция, ръководена от ПСД, отдавна планира две постановления, които променят съдебното законодателство, което според някои е насочено към спиране на окончателна присъда за Драгнеа относно злоупотреба със служебно положение през 2012 г. и прекратяване на втори случай срещу него. Присъдата на Драгнеа му попречи да стане министър-председател и го принуди да приеме поста на председател на долната камара на парламента.

Всички мерки за отмяна на антикорупционните реформи доведоха до масови протести в Румъния през последните две години, включително през август в Букурещ, които са насилствено задушени от властите.

"Искам да предупредя срещу всякакви правителствени действия, които биха нарушили румънската съдебна система чрез създаване на системна, фактическа безнаказаност за висши държавни служители, които бяха осъдени за корупция. Подобен ход би принудил комисията да действа бързо" коментира Тимерманс.

Въпреки че не казва какви стъпки обмисля Брюксел, ако Букурещ не предприеме действие, високопоставен служител на ЕС потвърждава пред медията, че "всички възможности са на масата", включително "процедури за нарушение" и стартиране на процедури по член 7, подобни на тези срещу Унгария и Полша - процес, който може да доведе до загуба на правото на глас в съвета на блока.

Румъния иска съд за Тимерманс и членове на ЕК за престъпления срещу държавата

Румъния иска съд за Тимерманс и членове на ЕК за престъпления срещу държавата

За престъпна група, фалшифициране и невярна информация по мониторинговия доклад