Специална прокурорска секция в Румъния регистрира жалба срещу първия вицепрезидент на ЕК Франс Тимерманс. Комисарят на ЕС по правосъдието Вера Йоурова, генералният прокурор на Румъния Аугустин Лазар, и ръководителят на представителството на ЕК в Румъния Анджела Кристе също са обект на жалба, съобщава "Румъния инсайдеър".

Жалбата срещу служители на ЕК и румънски официални лица, е за работата им по доклада за последния механизъм за сътрудничество и проверка (CVM), според Digi24.ro.

Предполагаемите обвинения срещу тези длъжностни лица включват създаване на организирана престъпна група, злоупотреба със служебно положение, фалшифициране и представяне на невярна информация.

Luju.ro подава жалбата си на 30 януари 2019 г. Според уебсайта, може да се разследва и длъжностни лица на ЕК, тъй като румънското наказателно право се прилага и за престъпления, извършени извън Румъния от чужди граждани срещу румънска държава, румънски гражданин или румънско юридическо лице.

ЕП обезпокоен от развитието в Румъния

ЕП обезпокоен от развитието в Румъния

Парламентът прокара резолюция

Не е ясно дали регистрирането на тази жалба означава също, че ще започне разследване срещу служители служители. Сайтът обаче твърди, че служителите на ЕК ще трябва да се явят пред специалната прокурорска секция.

Последният доклад, публикуван през ноември 2018 г., критикува стъпките на Румъния в реформата на правосъдието и борбата с корупцията през последната година. Миналата година служители на ЕК, включително Франс Тимерманс, изразиха притеснения относно новите закони за правосъдието, приети от румънския парламент. Един от тези закони създаде и новата прокурорска секция за разследване на магистрати.

През юли 2018 г. Венецианската комисия издаде предварително становище относно новите закони за правосъдието, като заключи, че промените вероятно ще подкопаят независимостта на правосъдието.

ЕС умолява Румъния да не разводнява усилията в борбата срещу корупцията

ЕС умолява Румъния да не разводнява усилията в борбата срещу корупцията

Румъния трябва много бързо да се върне към процеса на реформи

Венецианската комисия също така препоръча на румънските законодатели да преразгледат новата прокурорска секция.

Секцията привлече внимание наскоро, след като започна разследване срещу националната дирекция за борба с корупцията, главния прокурор Лаура Кьовеши, точно когато стана фаворит за назначаване за главен европейски прокурор.

Румънското правителство прие две нови спешни постановления за правосъдие по-рано тази седмица, като предостави на Секцията още по-голяма независимост, което прави невъзможно за главния прокурор да спре разследване, проведено от прокурорите на специализираната секция.

Заговорът срещу Лаура Кьовеши

Заговорът срещу Лаура Кьовеши

В Букурещ я препъват, в Брюксел й вярват…