Реалният БВП на България ще се увеличи с 2.7% през 2021 г. и с 4.9% през 2022 г., показва зимната икономическа прогноза на Европейската комисия.

Комисията отбелязва, че през 2020 г. икономическата дейност в България отчита сериозен спад вследствие на пандемията от коронавирус. Частните инвестиции са особено засегнати през първите девет месеца на миналата година, докато инвестициите в публичния сектор са се увеличи сериозно през третата четвърт на 2020 г.

ЕС ревизира прогнозата за икономическия растеж

ЕС ревизира прогнозата за икономическия растеж

БВП на еврозоната ще отчете ръст от 3.8% тази година

Въпреки че износът в рамките на ЕС се възстановява от средата на 2020 г., продажбите за недържави членки на ЕС продължават да намаляват. Пандемията също доведе до големи загуби на приходи от чуждестранни туристи.

Брюксел очаква реалният БВП на България да се е свил с 4.9% през 2020 г.

Евентуално отваряне на икономиката трябва да увеличи потреблението и инвестициите през втората половина на 2021. Очаква се износът на стоки постепенно да се възстанови от втората четвърт, докато чуждестранните туристи се прогнозира да започнат да се връщат през третата четвърт. Възстановяването на туризма обаче е пред риск заради относително бавното ваксиниране на населението и ограничаването на коронавируса в България в сравнение с други алтернативни дестинации.

За България очакваната инфлация е 1.7% през 2021 г. и 1.8% през 2022 г. През 2020 г. средната годишна инфлация падна до 1.2%.