Европейският съюз ревизира прогнозата си за икономическия растеж през 2021 г. заради продължаващите ограничения на Стария континент в борбата с коронавируса, но Брюксел уверява, че са близо до връщане на пътя на растежа, информира АФП.

Европейската комисия обяви, че БВП на еврозоната ще отчете ръст от 3.8% тази година, като възстановяването ще се случи по-късно от предвижданията по-рано.

Прогнозата от ноември 2021 г. бе за растеж от 4.2 на сто.

МВФ очаква растеж на икономиката ни през 2021 г.

МВФ очаква растеж на икономиката ни през 2021 г.

Растежът може да достигне 3.6%...

Но за следващата година Брюксел увеличи прогнозата си от 3.0 на сто на 3.8%.

ЕС подчерта, че 2022 г. европейската икономика ще достигне предкризисните нива през 2020 г., което е по-бързо от очакваното по-рано, макар че възстановяването няма да бъде равномерно в страните членки.

Брюксел отбелязва, че зимната прогноза е изготвена на базата на предположението, че ограничителните мерки останат в сила до март и започне постепенно разхлабване до отваряне на икономиките през втората половина на годината.

До 5,5% глобален растеж през 2021 г. прогнозира МВФ

До 5,5% глобален растеж през 2021 г. прогнозира МВФ

Зради глобално възстановяване с началото на ваксинациите и очаквания за повече стимули в големите икономики

Комисията прогнозира икономиката на ЕС да отчете ръст от 3.7% през тази година и 3.9 на сто през 2022 г.

Тази година се очаква Германия да регистрира растеж от 3.2 на сто, но следващата година ще отчете по-голямо разширяване. По отношение на Франция Комисията увеличи прогнозата за ръста през 2022 г. от 3.1 на сто до 4.4%.

Италия, която в момента е в политическа криза, ще регистрира растеж от 3.4% тази година, което означава свиване спрямо предишната прогноза от 4.1 на сто.

От ЕС отчитат, че прогнозите не включват влиянието на 750 милиарда евро, които ще бъдат инжектирани в икономиките.

Прогнозната инфлация за еврозоната и ЕС за 2021 г. леко се повиши в сравнение с прогнозата от есента, но като цяло се очаква да остане ниска.