Международният валутен фонд - МВФ увеличи прогнозите си за растеж на световната икономика, заявявайки, че световният брутен вътрешен продукт - БВП се увеличава с 5,5%, което се сравнява с предишните очаквания от 5,2%.

Увеличението идва от подновените надежди за глобално възстановяване с началото на ваксинациите срещу COVID-19 и очакванията за повече стимули в големите икономики, отбелязва МВФ.

Междувременно растежът през 2022 г. се наблюдава на 4,2%, докато глобалният икономически спад през 2020 г. сега се оценява на 3,5%.

МВФ вижда "висока степен на несигурност" в глобалните перспективи

МВФ вижда "висока степен на несигурност" в глобалните перспективи

Кристалина Георгиева очаква ново разпределение на валутата на МВФ - СПТ

Растежът в развитите икономики през 2021 г. се очаква да достигне 4,3% след свиване от 4,9% през миналата година. Според изчисленията БВП на САЩ е спаднал с 3,4% през 2020 г. и ще нарасне с 5,1% през тази година и с 2,5% през 2022 г.

Междувременно се очаква развиващите се пазари и развиващите се икономики да са с ръст от 6,3% през 2021 г., водени от Индия, БВП се очаква да скочи с 11,5% и Китай, чиято икономика се очаква да нарасне с 8,1%.

"Сега много зависи от резултата от тази надпревара между мутиращ вирус и ваксини за прекратяване на пандемията и от способността на политиките да осигурят ефективна подкрепа, докато това не се случи", заяви главният икономист на МВФ Гита Гопинат в публикация.

"Остава огромна несигурност и перспективите варират значително в различните страни."

ЕЦБ разчита на бърза и всеобхватна ваксинация за възстановяване на икономиката

ЕЦБ разчита на бърза и всеобхватна ваксинация за възстановяване на икономиката

Лагард: Притеснително е след края на март да има блокиране и ако ваксинациите са забавени