Ръководителят на Международния валутен фонд заяви в понеделник, че глобалната икономическа перспектива остава силно несигурна предвид пандемията от коронавируса, а нарастващото разминаване между богатите и бедните страни изисква от МВФ да намери повече ресурси, съобщава "Ройтерс".

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви пред репортери, че ново разпределение на валутата на МВФ, Специални права на тираж (СПТ), ще даде на страните повече фискално пространство за справяне със здравната криза и ще ускори преминаването към цифрова и зелена икономика.

По време на президентството на Доналд Тръмп САЩ, най-големият акционер на МВФ, блокира подобен ход с аргумента, че ще предостави повече ресурси на по-богатите страни, тъй като разпределението ще бъде пропорционално на тяхното участие.

Кристалина Георгиева определи три световни приоритета

Кристалина Георгиева определи три световни приоритета

Директорът на МВФ ги очерта в последнотото си изявление на Г-20

Шведският финансов министър Магдалена Андерсон, новият председател на управителния комитет на МВФ, говорейки по време на онлайн пресконференция с Георгиева, заяви, че е ясно, че необходимостта от ликвидност остава голяма и тя ще се консултира със страните членки относно възможностите за разширяване на ликвидността.

Георгиева заяви, че МВФ бързо е увеличил концесионното финансиране за развиващите се пазари и развиващите се икономики, включително чрез дарение на около 20 милиарда долара в съществуващи СПТ. Това ще продължи да играе важна роля, но са необходими допълнителни стъпки.

"Ще продължи да бъде толкова важно, дори по-важно, за да можем да разширим капацитета си за подкрепа на страни, които са изостанали", каза Георгиева.

Възможността за извършване на ново разпределение на СПТ - нещо подобно на печатането на пари от централна банка - никога не е махана от масата от членовете на МВФ, каза тя, добавяйки, че някои членове продължават да обсъждат това като възможен ход.

ЕЦБ разчита на бърза и всеобхватна ваксинация за възстановяване на икономиката

ЕЦБ разчита на бърза и всеобхватна ваксинация за възстановяване на икономиката

Лагард: Притеснително е след края на март да има блокиране и ако ваксинациите са забавени