Европейската комисия получи мандат от страните членки на ЕС да договори авансови плащания за закупуване на обещаващи ваксини против коронавируса. Това съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис, цитирана от "Ройтерс".

Но не е ясно дали има достатъчно пари.

Потенциална китайска ваксина за COVID-19 е с обещаващи тестове при животни

Потенциална китайска ваксина за COVID-19 е с обещаващи тестове при животни

Задейства антитела и не създава проблеми с безопасността, започват тестове с хора

Блокът ще се опита да сключи договори с фармацевтични компании за подсигуряване на ваксини против коронавируса, опасявайки се, че скоро Общността може да остане с празни ръце.

Здравните министри на държавите членки подкрепиха план на Комисията за използване на спешен фонд от 2,4 милиарда евро за предварително закупуване на ваксини, обяви комисарят пред журналисти след видеоконференция с представители на 27-те страни членки.

САЩ обвини Китай в саботаж на разработването на ваксина за COVID-19

САЩ обвини Китай в саботаж на разработването на ваксина за COVID-19

Според Рик Скот Китай не иска американците да открият ваксината първи

Според плана ЕС ще използва повечето пари в този фонд за закупуване до шест ваксини за 450 милиона души, разкриха представители на ЕС.

Стратегията за закупуване на различни ваксини може да струва много повече от споразумението на САЩ с британската фармацевтична компания AstraZeneca. Американците платиха 1,2 милиарда долара за 300 милиона дози от една ваксина против коронавируса.

AstraZeneca може да достави 2 млрд. дози ваксина

AstraZeneca може да достави 2 млрд. дози ваксина

В четвъртък компанията подписа две сделки

Запитана дали държавите членки на ЕС трябва да предоставят допълнително финансиране, Кириакидис увери, че към този момент не е необходимо.

ЕС планира стратегия за ваксиниране, която ще обхване най-уязвимите, което ще намали броя на дозите, необходими за незабавно прилагане. Но не е ясно дали правителствата ще подкрепят плана.

Според плановете ЕС ще закупи или ще се ангажира да купи обещаващи ваксини преди да бъдат създадени, поемайки рискове от потенциални клинични неуспехи. В замяна ще е с приоритетен достъп до ваксините.

Блокът приема допълнителни рискове, за да не изостане от Китай и САЩ в надпреварата за ваксина, която към момента не съществува.

Еврокомисарят каза още, че Комисията вече е обсъдила плановете с фармацевтични компании, но отказа да ги назове. Тя не каза и кога ще бъдат сключени споразуменията.

AstraZeneca, френската Sanofi и американските играчи Pfizer, Novavax, Johnson & Johnson и Moderna са сред компаниите, които тестват ваксини.

СЗО поиска достъпна за целия свят ваксина

СЗО поиска достъпна за целия свят ваксина

Тридесет и седем държави се обявиха срещу патентите

Представители на ЕС обявиха, че блокът няма да купи ваксини, които са произведени само в САЩ, опасявайки се от забавяне на доставките за Европа.

Също остава неясно дали най-богатите държави в ЕС ще продължат да водят паралелни разговори с фармацевтичните компании.

Германия, Франция, Италия и Холандия вече водят такива преговори - ход, който може да отслаби общия подход на ЕС.

Кириакидис подчерта, че и двете инициативи са с една и съща цел.

Франция, Германия, Италия и Холандия със съюз за ваксина против Covid-19

Франция, Германия, Италия и Холандия със съюз за ваксина против Covid-19

Германия, Франция, Италия и Холандия са убедени, че успешен резултат изисква съвместна стратегия и инвестиции