Расте безпокойството, че увеличаващите се случаи на коронавирус в Европа ще доведе до "втора вълна" на некоординирано налагане на ограничения по границите, което ще подкопае основите на Европейския съюз.

В писмо до 27-те национални правителства и Великобритания, видяно от Асошийетед прес, Европейската комисия предупреждава, че "докато ние трябва да гарантираме, че ЕС е подготвен за възможно активизиране на случаите на Covid-19...ние в същото време трябва да избегнем втора вълна на некоординирани действия на вътрешните граници на ЕС".

Според Комисията трябва да се избегне връщането на неефективни ограничения и контрол по вътрешните граници. Брюксел предлага отговорът да бъде целенасочен, пропорционален и координиран, основан на научни доказателства.

Писмото е изпратено след налагането на нови ограничения от някои държави, включително поставяне под карантина. Ситуацията напомня на паническото затваряне на граници след появата на първите случаи на коронавирус в Италия през февруари. Тогава държавите блокираха движението на товари и медицинско оборудване.

Белгия не позволява да се пътува до някои региони в Испания, предимно в Каталуния. Също налага забрана на хора, които идват от някои части на Франция, Великобритания, България, Хърватия, Литва, Румъния и Швейцария.

Скандинавските държави реагираха бързо и наложиха някои ограничения. Министерството на външните работи на Дания включи Испания, България, Люксембург, Румъния и Андора в "червен" списък. Норвегия също не се поколеба да наложи подобни ограничения.