Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова богатите държави да се подготвят да споделят всяка ваксина против коронавируса с по-бедните държави, информира АФП.

Фон дер Лайен даде начало на стратегия на Брюксел за борба с коронавируса.

Брюксел пусна сайт с информация в реално време за коронавируса и ограниченията в ЕС

Брюксел пусна сайт с информация в реално време за коронавируса и ограниченията в ЕС

Брюксел се опитва да помогне за възобновяване на туризма в Европа

Преди обръщение към Европейския парламент, председателят на Европейската комисия каза, че страните членки ще работят заедно без "вредна конкуренция" за откриване на ваксина и ще предложат световните сили да направят същото.

"Ние работим за световна среща на върха на 27 юни", съобщи Фон дер Лайен, като има предвид втора част на международна конференция за набиране на средства за създаване на ваксина, която започна на 4 май и до момента е събрала 9 милиарда евро.

"Ние ще проучим с нашите международни партньори дали значителен брой държави ще се съгласят да обединят ресурсите за съвместно запазване на бъдещи ваксини от компании, докато в същото време предварително запазим за държавите с ниски и средни доходи", поясни шефът на Комисията.

Брюксел получи мандат за предварително закупуване на ваксини против коронавируса

Брюксел получи мандат за предварително закупуване на ваксини против коронавируса

Блокът ще се опита да сключи договори с фармацевтични компании

Според нея богатите трябва да действат като международна група купувачи.

По-късно днес Фон дер Лайен ще разкрие план за действие, който предвижда сключване на договори с производители на ваксини и финансиране на инструмента на блока за спешна помощ с около 2,4 милиарда евро, създаден по време на кризата.