Европейският съюз призова дясното правителство на Полша да отмени спорната съдебна реформа, изразявайки "сериозно безпокойство", тъй като може да подкопае свободата в областта на правораздаването, информира АФП.

По време на специално заседание на високо равнище в Брюксел Европейската комисия също обсъди безпрецедентния вариант за отнемане на правото на глас на Полша в Съвета на ЕС, се казва в съобщение на изпълнителния орган на съюза.

В Полша започна съдебна реформа

В Полша започна съдебна реформа

В правомощията на съвета влизат

През последните дни полското правителство е изправено пред протести, след като миналата седмица предприе промени в цялата съдебна система

"Предприетите от полските власти действия в съдебната система още повече увеличават заплахата над върховенството на закона в Полша", предупреди вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс.

В съобщението се допълва, че Брюксел "изразява сериозното си безпокойство относно ясните рискове за независимостта на правораздаването в Полша".

"Комисията призовава полските власти да преустановят новите закони и да се обвържат с продължаващия с вицепрезидента Тимерманс диалог за върховенството на закона в опит да се разреши изразеното сериозно безпокойство. Ако се приложат в настоящата им форма, тези реформи ще имат много значително негативно влияние върху независимостта на правораздаването и ще увеличат систематичната заплаха над върховенството на закона в Полша", се пояснява още от ЕК.

След като предприе реформи в Конституционния съд в края на 2015 г., полското правителство започна да реформира съдилищата.

Полският парламент спря дебата върху закон, който би увеличил влиянието на правосъдния министър върху върховния съд, след като лидерът на управляващата партия остро нападна опозицията.

Миналата седмица двете камари на парламента приеха отделно законодателство, което би дало правомощия на правосъдния министър да посочва съдиите за европейските съдилища.

В допълнение парламентът е на път да избере членове на Националния съдебен съвет, чиято роля е защита на независимостта на съдилищата.