Споразумение за обмен на информация и професионално сътрудничество подписаха Българската телеграфна агенция (БТА) и Медийната информационна агенция (МИА) на Република Северна Македония. Генералните директори на двете медии - Кирил Вълчев и Драган Антоновски, подписаха документа в представителството на Европейската комисия в Рим, в присъствието на държавните глави на двете страни Румен Радев и Стево Пендаровски, съобщиха от президентството.

В подписаното споразумение се посочва, че в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония "БТА и МИА ще предприемат ефикасни мерки в разменяните информации да няма недобронамерена пропаганда и подстрекаване към насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на отношенията между Република България и Република Северна Македония". "С моя колега генералния директор на МИА имаме важната отговорност за разказа за днешния ден в България и Република Северна Македония, който ще бъде четен утре", каза Вълчев.

"Не може да има добро приятелство без регулярна информация. С президента Пендаровски ще очакваме много по-интензивен обмен на надеждна, проверена и точна информация." - заяви държавният глава Румен Радев

Радев в Скопие: Да подновим диалога между двете страни

Радев в Скопие: Да подновим диалога между двете страни

Трябва да възобновим доверието и като приятели да разговаряме

Той е на тридневна визита във Ватикана и Италия. Радев ще отдаде почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим заедно със северномакедонския си колега Пендаровски. Двете делегации отпътуваха заедно за тази визита.

Днес Радев положи на венец пред паметника на легендарния български войвода и революционер капитан Петко Войвода, разположен на хълма на гарибалдийците в Рим. Той беше придружен от български общественици и от министъра на културата Велислав Минеков. Паметникът на българския войвода, дело на проф. Валентин Старчев, е признание към десетки българи гарибалдийци, дали своя принос за свободата на италианския народ.