Унгария помага на бившия македонски премиер Никола Груевски под натиска на Русия.

Това обяви в интервю за БНР Габор Дьори от института "Policy Solutions" в Будапеща.

Груевски използвал кола на посолството на Унгария, за да напусне Албания

Груевски използвал кола на посолството на Унгария, за да напусне Албания

"Груевски най-вероятно е влязъл в Албания нелегално"

Според Дьори приятелството между Груевски и премиера на Унгария Виктор Орбан е друга причина бившият лидер на Македония да се укрива в Будапеща.

Той сподели, че общественото мнение е разделено, тъй като медиите под контрола на правителството не отделят особено внимание на случая, докато опозицията отправя сериозни критики.

Албания призна за бягството на Груевски

Албания призна за бягството на Груевски

Бившият македонски премиер е избягал в Унгария през Албания

"Причината е, че решението да се допусне Груевски в Унгария не отговаря на официалната политика по отношение на бежанците. Те виждат лицемерно отношение и прилагане на тази политика само в случаите, за които правителството прецени, и на базата на личните отношения на премиера с друг човек", коментира анализаторът пред БНР.

Изправен пред затвор за злоупотреба с власт, бившият авторитарен лидер Никола Груевски, който доминираше Македония в продължение на почти десетилетие до 2016 г., обяви във "Фейсбук" във вторник, че търси политическо убежище в Унгария.

Груевски избягал в Албания или Сърбия, оттам в Будапеща?

Груевски избягал в Албания или Сърбия, оттам в Будапеща?

Според изданието Груевски се е "дегизирал" по време на полета

Груевски беше осъден на затвор в Македония за използването на държавна кола за лични нужди. Съд в Скопие потвърди присъдата през октомври.

Той също така е изправен пред редица други обвинения в корупция, злоупотреба с власт, изборни измами, както и незаконно подслушване.

Груевски трябваше да започне изтърпяването на двегодишната си присъда лишаване от свобода по делото "Танк" - за закупуването на служебния му "Мерцедес" за сума над 650 000 евро, докато беше премиер.

Българските власти потвърдиха, че Груевски не е български гражданин и не е подавал документи за българско гражданство, след като македонското издание "Телма" съобщи, че бившият македонски премиер вероятно е избягал в Унгария с български паспорт.

МП и ДАНС: Груевски няма български паспорт

МП и ДАНС: Груевски няма български паспорт

От Министерството опровергават медийните публикации