Бившият премиер на Македония Никола Груевски е избягал в Албания и оттам в Будапеща, пише белградският всекидневник "Политика".

По-рано днес унгарското правителство съобщи, че Груевски е потърсил убежище в унгарско посолство извън Македония.

Будапеща: Груевски потърсил убежище в унгарско посолство извън Македония

Будапеща: Груевски потърсил убежище в унгарско посолство извън Македония

Не разкри в коя страна Груевски е потърсил убежище

Тази седмица Груевски избяга в Унгария. Той трябваше да започне изтърпяването на двегодишната си присъда лишаване от свобода по делото "Танк" - за закупуването на служебния му "Мерцедес" за сума над 650 000 евро, докато беше премиер.

Борисов потвърди, че Груевски дори не е искал българско гражданство

Борисов потвърди, че Груевски дори не е искал българско гражданство

МП и ДАНС също отричат Груевски да има български паспорт

Днес българските власти потвърдиха, че Груевски не е български гражданин и не е подавал документи за българско гражданство, след като македонското издание "Телма" съобщи, че бившият македонски премиер вероятно е избягал в Унгария с български паспорт.

Всички паспорти на бившия лидер са иззети от македонските власти през миналата година, което означава, че той вероятно е използвал фалшиви документи, за да се добере до унгарската столица.

Белградският вестник пише, че Груевски е използвал фалшив паспорт при пресичането на македонско-албанската граница нощно време. Той влязъл нелегално в Тирана, където е бил приет от служители на унгарското посолство. На сутринта хванал сутрешния полет на унгарския превозвач MALÉV между Тирана и Будапеща. След пристигането си в унгарската столица той потърсил убежище.

Неофициално от Унгария: Груевски е избягал с български паспорт

Неофициално от Унгария: Груевски е избягал с български паспорт

Заев: Груевски постъпи като страхливец

Според изданието Груевски се е "дегизирал" по време на полета - слънчеви очила и шапка - и екипажът не е разпознал бившия лидер на Македония, "защото през целия полет е носил шапка и очила".

Но македонският журналист Владимир Петрески определи информацията като "нелепа". Той подчерта, че самолетната компания вече не съществува. Според него това е "тъжен опит за отклоняване от факта, че Груевски е избягал през Сърбия" с помощта на сръбските власти.

Компанията MALÉV е затворена през 2012 г.

Защо Груевски реши да се скрие в Унгария

Защо Груевски реши да се скрие в Унгария

Падението на един бивш премиер и съучастието на страна-членка на ЕС...