Бившият македонски премиер Никола Груевски (2006-2016) е потърсил убежище в унгарско дипломатическо представителство извън Македония, обяви Будапеща, информира "Ройтерс".

По-рано тази седмица Груевски избяга в Унгария. Той трябваше да започне изтърпяването на двегодишната си присъда лишаване от свобода по делото "Танк" - за закупуването на служебния му "Мерцедес" за сума над 650 000 евро, докато беше премиер.

Борисов потвърди, че Груевски дори не е искал българско гражданство

Борисов потвърди, че Груевски дори не е искал българско гражданство

МП и ДАНС също отричат Груевски да има български паспорт

Днес българските власти потвърдиха, че Груевски не е български гражданин и не е подавал документи за българско гражданство, след като македонското издание "Телма" съобщи, че бившият македонски премиер вероятно е избягал в Унгария с български паспорт.

На пресконференция началникът на канцеларията на премиера на Унгария Виктор Орбан не разкри в коя страна Груевски е потърсил убежище и как е успял да стигне до имиграционната служба в Будапеща, където е подал документите за убежище.

Неофициално от Унгария: Груевски е избягал с български паспорт

Неофициално от Унгария: Груевски е избягал с български паспорт

Заев: Груевски постъпи като страхливец

Доколкото знам той е заявил, че към него са отправяни смъртни заплахи...това дава основание да бъде изслушан в Будапеща, а не в транзитна зона, обяви Гергели Гулаш пред журналисти.

Той също отказа да съобщи дали Груевски е пристигнал в Будапеща от посолството с помощта на унгарското правителство, и дали е пристигнал по земя или въздух. Гулаш добави, че Будапеща няма никаква роля в бягството на Груевски от Македония.

Защо Груевски реши да се скрие в Унгария

Защо Груевски реши да се скрие в Унгария

Падението на един бивш премиер и съучастието на страна-членка на ЕС...

Гергели Гулаш съобщи, че Унгария не е получила официална молба от Скопие за екстрадирането на бившия премиер, допълвайки, че Будапеща ще действа в "съответствие със законите", ако се случи. По думите му има споразумение за екстрадиране между двете държави.

Груевски не се е срещал с Орбан по време на престоя в Унгария, разкри Гергели Гулаш.

Македония издаде заповед за арест на Груевски

Македония издаде заповед за арест на Груевски

Бившият премиер, който трябваше да влезе в затвора, е в неизвестност от дни

Запитан дали Груевски е защитен от унгарските власти, Гулаш отговори, че страната прилага "съответния протокол за сигурност" и е уверена, че той няма да напусне Унгария.

Никола Груевски изчезна

Никола Груевски изчезна

Бившият македонски премиер е в неизвестност от петък...

Ситуацията поставя Орбан в тежка ситуация. Той подкрепи националиста на изборите в Македония през 2017 г. и похвали усилията му за спиране на миграцията.