Всяка безопасна зона по границата на Турция със Сирия трябва да бъде под контрола на Турция, заяви президентът Тайип Ердоган в интервю за телевизията "Си Ен Ен Тюрк".

Той говори, след като висш представител на американската администрация заяви в петък, че Вашингтон ще остави около 400 американски войници в Сирия, което е обрат в позицията на президента Доналд Тръмп, който може да проправи пътя за съюзниците на САЩ да запазят войски там.

Ердоган поиска помощ от Путин след изтеглянето на САЩ от Сирия

Ердоган поиска помощ от Путин след изтеглянето на САЩ от Сирия

Ердоган, Путин и иранският президент Хасан Рохани обсъждат Сирия

- Ако по нашата граница има безопасна зона, тя трябва да бъде под наш контрол. Защото това е моята граница - каза Ердоган.

Тръмп разпореди изтеглянето на всички 2 000 американски войски от Сирия през декември, след като заяви, че са победили "Ислямска държава" - решение, критикувано от съюзници и американски депутати.

Той бе убеден в четвъртък, че около 200 американски войници трябва да се присъединят към това, което се очаква да бъде общ ангажимент от около 800 до 1500 войници от европейски съюзници да създадат безопасна зона в Североизточна Сирия, заяви служител на американска администрация.

Путин, Ердоган и Рохани обсъждат съдбата на Сирия

Путин, Ердоган и Рохани обсъждат съдбата на Сирия

Президентите ще обсъдят създаването на сирийска комисия за подготвяне на нова конституция

Анкара се отнася към кюрдската милиция YPG, която контролира този регион и е ключов съюзник на САЩ срещу "Ислямска държава", като терористична група. Турция многократно е заплашвала да се намеси военно срещу YPG на изток от река Ефрат, където е планирана безопасната зона.