Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е обезпокоена от "канадската борба" на световните сили в Сирия и иска да обсъди с руския президент Владимир Путин как да бъдат спрени химическите атаки в страната, съобщава АФП.

"Изключително сме обезпокоени, че някои страни, които са уверени в своята военна сила, превръщат Сирия в арена за "канадска борба", коментира Ердоган.

Той добави, че ще говори с Путин по-късно в четвъртък за "как да спрем химическото клане", във връзка с предполагаемата химическа атака в Сирия. Неговите коментари са на фона на предупреждението на Доналд Тръмп срещу Москва вчера, че ракети "ще дойдат" в Сирия.

Анкара явно се опитва да иска да се дистанцира от една от най-големите ескалации на напрежение след Студената война между своя съюзник от НАТО Вашингтон и все по-близкия партньор Москва.

Турският премиер Бинали Йълдъръм призова вчера Русия и САЩ да спрат да си играят на "улични бабаити" за Сирия.

 

 

Турското министерство на външните работи заяви, че силно подозира Асад за химическите атаки в Дума. "с божието желание, колективната съвест (на света) ще действа заедно, за да сложи край на тази криза заради невинните деца, избити в химическата атака в Дума", заяви Ердоган. Ердоган коментира, че режимът на Асад вече е "белязан с черно в своята история" след седем години гражданска война в Сирия.

Без да назовава страни, турският президент се отдръпва от Русия, за подкрепата им за Асад и от САЩ, че помагат на сирийската кюрдска група Партия на демократическия съюз - ПДС, която Турция смята за терористична организация.

"Онези, които подкрепят режима на убиеца Асад, правят грешка и онези, които подкрепят терористите от ПДС, също правят грешка. До край ще се борим срещу тези две грешки", коментира Ердоган.