Бум на застрахователните измами с коли. Те са се превърнали в печеливш бизнес, твърдят разследващите. Необходим е само автомобил в движение, разкрива Нова телевизия.

"Един автомобил се купува отвън за някаква смешна сума, "накичва се", за да изглежда добре и се застрахова за много висока сума", обяснява главен инспектор Пламен Максимов от сектор "Престъпления срещу МПС" към СДВР.

МВР осуети опит за застрахователна измама

МВР осуети опит за застрахователна измама

В МВР постъпило съобщение за откраднато "Порше Кайен"

Няколко месеца след като е застрахован, автомобилът изчезва безследно и се обявява за откраднат. "Лицето, което го обявява за противозаконно отнет, реално знае, че такъв автомобил вече не съществува. Той казва, че са му откраднали автомобила и си избира някакво място и внимава да няма свидетели и да няма камери", обясни главен инспектор Пламен Максимов.

Колата пък отива в автоморга или у частни лица, за да бъде разглобена и да се заличат всички номера, по които тя може да бъде разпозната. "Това е много доходоносен бизнес, защото не се влагат много пари, а се изкарват много пари", коментира главен инспектор Пламен Максимов.

Разкриха застрахователна измама за 20 000 лв.

Разкриха застрахователна измама за 20 000 лв.

Автомобилът бил обявен за издирване

Само от началото на тази година в страната са станали 94 кражби на автомобили, сочат данните на полицията. От тях 22% са извършени с цел застрахователна измама. В сравнение с миналата година това е 100% увеличение, казват още от МВР.