Политическата криза в Испания се задълбочи, след като ръководството на основната опозиционна партия в лицето на социалистите се разцепи на две. Масово членове на Изпълнителния комитет подадоха оставка като протест срещу лидера и в опит да се избегнат трети предсрочни избори, съобщава Ройтерс.

Последните два вота бяха спечелени от Народната партия на премиера Мариано Рахой, но липсата на мнозинство и нежеланието на Социалистическата партия на Педро Санчес да се коалира доведоха до политическа криза.

Страната е изправена пред угрозата от трети поредни избори през декември. Опозицията в Социалистическата партия се надява да свали Санчес и да потърси начини за прекратяване на кризата, включително въздържане при вот на доверие за правителство на малцинството на Рахой.

В сряда 17 социалисти напуснаха 38-членния комитет, като преди това сториха други трима членове. Те призовават Санчес да подаде оставка.

При вот на доверие през август Санчес отказа да позволи правителство на малцинството на Рахой.

Отцепниците заявиха, че комитетът, топ административният орган на партията, трябва да бъде разпуснат и да се сформира временен, а до няколко седмици на конференция да бъде избран нов лидер.

Ръководството на тази партия си отиде, половината, плюс един, подадоха оставка”, каза Вероника Перес, един от подалите оставка социалисти, пред централата на социалистите.

Те могат да се предпазят и да се окопаят, но това е въпрос на достойнство”, добави Перес.

Отцепниците, водени според вътрешни хора от влиятелната Сузана Диас от Андалусия, отбелязаха, че искат Санчес да подаде оставка пред събранието на партията в събота.

Самият Санчес отказва да се оттегли.

Партиите в Испания трябва да формират кабинет до 31 октомври или кралят ще насрочи нови избори.