Подкрепяни от Турция бунтовници са свалили с ракета сирийски правителствен хеликоптер в село Ал Найраб, съобщава турската държавна телевизия, цитирана от "Ройтерс".

Информацията по-късно беше потвърдена от турското военно министерство, след като сирийската армия за кратко се оттегли от селото, но след това си възвърна контрола над населеното място. 

Според различни медии пилотът е загинал при инцидента. 

Вчера турските сили удариха 115 сирийски правителствени цели и унищожиха 101 от тях като отмъщение за атака, при която загинаха петима турски войници в контролираните от бунтовниците северозападни части на Сирия, уточниха от турското военно министерство.

Министерството настоя, че турските сили ще продължат да отмъщават на всякакви атаки срещу турските войски, които имат наблюдателни пунктове в далечния северозапад в Сирия.

По-рано турското военно ведомство обяви, че сирийските сили са убили петима турски войници, сред хиляди разположени там за ограничаване на сирийската военна офанзива за обратното отвоюване на последната крепост на бунтовниците в страната след продължаващия от близо 9 години конфликт.

Армията в Сирия си възвърна контрола над магистралата между Дамаск и Алепо

Армията в Сирия си възвърна контрола над магистралата между Дамаск и Алепо

В резултат на мощната офанзива на сирийската армия

Турция изпрати големи подкрепления в сирийската северозападна провинция Идриб и "всички варианти са на масата", заяви високопоставено официално лице през уикенда преди нападението. Анкара се опитва да спре бързия напредък на сирийските правителствени сили.

Правителствената офанзива в Идлиб, който е последният голям анклав на опозицията срещу президента Башар Асад, прогони над половин милион души от домовете им към затворената турска граница, което доведе до страхове от нова хуманитарна криза в Сирия.

Сирия освободи 600 кв. км в Алепо и Идлиб от терористи

Сирия освободи 600 кв. км в Алепо и Идлиб от терористи

Правителството си възвърна контрола над десетки населени места в региона

Турция, която вече е домакин на 3,6 милиона бежанци от Сирия, казва, че не може да поеме повече и поиска от Дамаск да се изтегли от Идлиб до края на месеца или ще се изправи срещу турски действия.

Големи конвои от военни превозни средства, превозващи танкове, бронетранспортьори и друга техника, преминаха в Сирия, за да подсилят десетина турски военни позиции, няколко от които сега са обградени от настъпващите сирийски войски.

Турция готова да отвърне на всяка атака срещу позициите й в Сирия

Турция готова да отвърне на всяка атака срещу позициите й в Сирия

"По най-силния възможен начин", заканват се от силовото министерство