Турция ще използва правото си на самозащита "по най-силния възможен начин", ако отново бъде нападната в Сирия, съобщава държавната агенция "Анадолу", позовавайки се на изявление на министерството на отбраната.

От ведомството посочват, че турските наблюдателни постове в сирийската провинция Идлиб "продължават да изпълняват дълга си и са способни да се защитават с оръжията и оборудването, с което разполагат".

Ердоган поиска сирийските военни да напуснат турските наблюдателни пунктове

Ердоган поиска сирийските военни да напуснат турските наблюдателни пунктове

Сирийската армия е обградила град Саракиб в Идлиб от три страни

В понеделник турски наблюдателни пунктове бяха нападнати от силите на правителството на сирийския президент Башар Асад. При нападението загинаха седем турски военни и един цивилен, а десетки бяха ранени. В отговор Турция удари над 50 бази в Сирия, убивайки 76 сирийски военнослужещи. Идлиб е последният бастион на въоръжената опозиция в Сирия, подкрепяна активно от Турция.

През септември 2018 г. Турция и Русия се споразумяха Идлиб да се превърне в зона за деескалация, в която да бъдат забранени военните действия. Независимо от това обаче от тогава над 1800 цивилни са били убити при нападения в региона, извършени от правителствените сили с подкрепата на Русия.

Русия съобщи за загинали руски и турски военнослужещи в Идлиб

Русия съобщи за загинали руски и турски военнослужещи в Идлиб

За 14 дни "терористите" били извършили повече от 1000 нападения