Сирийски бунтовнически групи предупредиха, че ще смятат споразумението за прекратяване на огъня, постигнато с посредничеството на Русия и Турция, за невалидно, ако правителствените сили и техните съюзници продължат да го нарушават, информира Ройтерс.

Русия, която подкрепя сирийския президент Башар Асад, призова ООН да одобри споразумението - трето подобно споразумение за спиране на огъня тази година, с което се цели прекратяване на продължаващата близо 6 години война в Сирия.

Режимът на тишина влезе в сила в петък, но все още на места продължават въоръжени сблъсъци и въздушни удари, макар че Сирийският център за наблюдение на човешките права отбелязва, че днес споразумението като цяло се спазва.

"Продължващите нарушения от режима и бомбардировките, и опитите за атака в райони, които са под контрола на революционните сили, ще направят споразумението невалидно", се казва в съобщение на редица бунтовнически групи.

В съобщението се допълва, че правителствените сили и техните съюзници се опитват да се възползват, особено в район на Северозападен Дамаск.

Москва и Анкара се надяват споразумението да бъде първата стъпка от мирните преговори, които са запланувани за следващата година в Казахстан.

В съобщението си бунтовниците поясняват, че изглежда правителството и опозицията са се подписали под два различни варианта на документа за спиране на огъня, тъй като в единия липсват "редица ключови и съществени точки, които не подлежат на преговори".

Не се посочват какви са тези точки.

Има неяснота също кои групи от опозицията са включени в споразумението. Ясно е, че ДАЕШ ("Ислямска държава") не е включена.

Сирийската армия обяви в четвъртък, че екстремистката групировка, позната до преди няколко месеца като "Фронта ал Нусра", не е част от сделката. Обаче няколко представители на опозицията съобщиха, че групата, която е преименувана на "Джабхат Фатах ал Шам" е включена в договора.