Десетки хиляди молдовци се подписаха под петиция с призив властите да накажат свещеник, който се появи във видео в социална мрежа, на което влачи куче с колата си, информира радио "Свободна Европа".

Генадий Валута, православен свещеник, известен в Молдова с антигей активизма си, беше принуден вчера да спре автомобила си от други шофьори, които поискаха да освободи кучето от веригата.

Валута, който е от село на 30 километра югоизточно от молдовската столица Кишинев, обяви във видео, че e завързал кучето за колата, за да не цапа автомобила си, но е шофирал "много бавно по-малко от три километра". Снимки показват кучето, което е паднало на асфалта и кървави следи.

Впоследствие повече от 24 000 души се подписаха под онлайн петиция, която призовава да се повдигнат обвинения срещу свещеника в жестокост срещу животни. Според молдовските закони той може да бъде осъден на три години затвор. Полицията започна разследване.

Валута, който организира няколко марша срещу ЛГБТ общността в Молдова, беше глобен с 670 долара по-рано този месец. Той също така трябва да се извини, след като заля със "свещена" вода гей активист в столицата.

През януари свещеникът отново предизвика бурно недоволство в Молдова след публикуване на селфи, на което той се усмихва до умираща жена.