Джордж Буш има намерение да назначи нов свой помощник, който да отговаря за координацията на военната операция в Ирак, съобщава РИА Новости, позовавайки се на телевизия Ен Би Си.

За длъжността Буш смята да предложи кандидатурата на генерал-лейтенант Дъглас Лют, началник опрации в Обединеното командване на началник щабовете в американските въоръжени сили.

Кандидатурата на Лют трябва да бъде утвърдена от Сената на САЩ, но не се посочва кога точно президентът ще обяви официално решението си.

Новата длъжност ще се нарича официално „помощник на президента на САЩ, заместник на съветника на президента на САЩ по националната сигурност по въпросите за изработването и реализацията на политиката в Ирак и Афганистан".
Американските медии веднага кръстиха новия пост с определението „военния цар". Назначеният на поста ще остава на реална военна служба.

Очакванията са, че новият помощник на президента ще поеме пълна отговорност за общото планиране на всички военни операции в Ирак и Афганистан, както и за координацията между службите, които се занимават с тези въпроси в самия Вашингтон.
Между Белия дом, Министерството на отбраната и другите институции често възникват конфликти и разминавания в действията и отказ за поемане на отговорност.