Настъпило е времето за независимост на Косово. Това е заявил американският президент Джордж Буш по време на визитата си в Албания.

Нашата крайна цел - това е независимост на Косово. Ние вярваме в това, че Косово ще бъде независимо.", казва на пресконференция Буш, цитиран от РИА Новости.

Американският президенj посочва, че главният секретар Кондолиза Райс ще вложи максимум от усилията си за постигане на тази цел.

Джордж Буш допълва, че очакванията му са и Русия да достигне до тази теза, но признава, че на срещата на Г-8 в Хайлигендам не се е стигнало до съгласие по този въпрос.

Необходимо е да се положат всички усилия, за да се достигне до консенсус, тогава ще може да се каже „да, това не е лоша идея", допълва американският президент.

Джордж Буш посочва, че жителите на Косово трябва да разберат, че това е „твърда позиция".

Коментирайки плана „Ахтисаари", американският президент казва, че САЩ и нейните поддръжници правят опити да убедят както Русия и Сърбия, така и Европейския съюз, въпреки че в ЕС Марти Ахтисаари има почти пълна подкрепа.

По мнението на Буш трябва да се намери такова решение, при което периодът на преход към независимост да бъде възможно най-мек. Това, според американският президент, не може да се случи много бързо и ще бъдат необходима резолюция на ООН и някакъв краен срок за приемане.

Припомняме, че вчера сръбският премиер Воислав Кощуница категорично отхвърли възможността Сърбия да се съгласи на независимо Косово. Тази своя позиция Кощуница изрази пред руския президент Владимир Путин по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Независимо Косово, по думите на сръбския премиер, би било „нарушение на международното право"
Русия също се противопоставя на плана на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари по отношение на независимост на областта.

Планът „Ахтисаари" предлага план, според който на Косово се предлага фактическия статут на автономна държава, но под наблюдението на международна общност Въпреки че в плана не се използва определението „независимост", областта ще разполага със собствени конституция, символика и армия.

На 11 май САЩ и ЕС внесоха в Съвета за сигурност на ООН „смекчен проект" на резолюция, в основата на която обаче лежи планът на Марти Ахтисаари.