Сенатът на САЩ прие в сряда предложената от демократите бюджетна резолюция от 3,5 трилиона долара. Процесът на съгласуване на бюджета позволи на крехкото демократично мнозинство в Сената да гласува по партийна линия. Всички 49 присъстващи републиканци се противопоставиха на плана, съобщава СиЕнБиСи.

 Демократите възнамеряват да финансират плана си чрез повишаване на данъците за физически лица и корпорации с високи доходи

След повече от 14 часа камарата, държана от демократите, гласува за приеме. Мярката насочва комитетите да изготвят законопроект, който би похарчил до 3,5 трилиона долара за климатични инициативи, платен отпуск, грижи за деца, образование и здравеопазване

Това бележи първата стъпка в процеса на съгласуване на бюджета, което ще позволи на демократите да одобрят плана им без републикански вот в Сената, разделен 50-50 по партии. Републиканската партия се обедини срещу предложението и увеличаването на данъците за корпорации и богати хора.

Гласуването за одобряване на резолюцията е след приемане от Сената на двупартиен проект за инфраструктура за 1 трилион долара във вторник. Демократите виждат двупартийния план и техния законопроект за помирение като две допълващи се плана на програма, която има за цел да създаде работни места, да забави изменението на климата и да укрепи мрежата за социална сигурност.

Камарата също ще трябва да одобри бюджетна резолюция, преди Конгресът да може да изработи и приеме окончателно законодателство. Камарата почива до 20 септември. След приемане на бюджетната резолюция, Сенатът също напуска Вашингтон до средата на септември.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумер, Ню Йорк, даде на комисиите датата 15 септември, за да съберат своите части от законопроекта.

Резолюцията призовава да се разшири платеният семеен и отпуск по болест, да се направи грижата за деца по-достъпна, да се създаде универсален общностен колеж без заплащане и да се разширят подобрените данъчни кредити за домакинствата, приети по време на пандемията. Препоръчва се да се намали възрастта за допустимост на Medicare и да се разширят обезщетенията, за да се включат стоматологията, зрението и слуха.

Мярката призовава за разширяване на зелената енергия и ограничаване на изменението на климата чрез данъчни стимули за бизнеса, отстъпки за потребителите и такси за замърсители.

Байдън иска рекордни $ 6 трлн. за 2022 г. за федерални разходи

Байдън иска рекордни $ 6 трлн. за 2022 г. за федерални разходи

Нива, невиждани от ВСВ, а общият дълг ще нарасне до 117% от БВП до 2031 г.