Бюджетното предложение на американския президент Джо Байдън довежда федералния фискален отпечатък до нива, невиждани от Втората световна война, докато той се стреми да финансира инфраструктурните си планове и да разширява мрежите за социална сигурност, съобщава The New York Times. 

Байдън иска 6 трилиона щатски долара федерални разходи за финансовата 2022 година.

Документите, получени от медията, показват, че първата заявка за бюджет на президента призовава разходите на федералното правителство да се увеличат до 8,2 трилиона долара до 2031 година.

Дефицитът ще надхвърли $ 1,3 трилиона през следващото десетилетие, като първо ще достигне $ 1,8 трилиона през 2022 г., преди да намалее, според The ​​New York Times.

Ако бюджетът бъде одобрен, общият дълг, държан от американския народ, ще надхвърли повече от годишната стойност на икономическата продукция, нараствайки до 117% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2031 година.

Байдън планира да плати за увеличаването на разходите чрез увеличаване на данъците върху корпорациите и хората с високи доходи.

Байдън представя социалните си мерки пред Конгреса

Байдън представя социалните си мерки пред Конгреса

За 100-те си дни управление това е първата му поява

Ако бюджетът на Байдън върви по план, правителството на САЩ ще изразходва близо една четвърт от БВП на страната всяка година през следващото десетилетие. Той също така би събрал данъчни приходи, равняващи се на малко под една пета от цялата икономика.

Демократичният президент провежда кампания срещу бившия президент Доналд Тръмп, която обеща да изравни икономическите условия и да даде на всички американци честен път към средната класа.

Байдън също така обещава да направи американската индустрия конкурентоспособна в свят, за който неговата администрация твърди, че се движи към намаляване на енергийните емисии и борба с изменението на климата.

Президентът постави точно това в своя дневен ред от две части, съдържащ се в Американския план за работа и Американския план за семейства, които имат за цел да актуализират инфраструктурата на страната и да разширят мрежите за социална сигурност.

Това включва финансиране за пътища, водопроводи, широколентов интернет, станции за зареждане на електрически превозни средства и напреднали производствени изследвания. Американският план за семейства предвижда финансиране за достъпни грижи за деца, универсална детска градина и национална програма за платен отпуск.

Байдън трябва да пусне първия си пълен бюджет от встъпването си в длъжност през януари в петък, когато се очаква да обяви евентуални скокове на разходите в Medicaid и други социални програми и да предостави финансиране за чужда помощ, имиграция, полиция и национална отбрана.

Републиканците разкритикуваха президента на Демократическата партия, че търси трилиони за разходване.

Те също така отблъснаха предложенията му за разходи за инфраструктура. Републиканците в Сената представиха ново контрапредложение от 928 милиарда долара през следващите осем години на плана на Байдън от 1,7 трилиона долара.

Президентът предлага годишния бюджет за федералното правителство, но разчита на Конгреса да го одобри. Шансовете са в полза на Байдън.

Демократите притежават мнозинството в Камарата на представителите на САЩ и те също така контролират тясно Сената на САЩ, който е разделен 50 на 50, а вицепрезидентът на демократите Камала Харис държи решаващият глас.

Байдън: Америка отново тръгва напред

Байдън: Америка отново тръгва напред

С дипломация САЩ ще се противопоставят на Иран и Северна Корея