Атомните учени настроиха своя "Часовник на Страшния съд" толкова близо до полунощ, колкото никога досега, предаде Ройтерс. Актът им се базира на действията на Русия по отношение на ядрените оръжия на фона на нейната инвазия в Украйна, войната в Газа и влошаващите се климатични промени като фактори, водещи до риска от глобална катастрофа.

Подобно на миналата година, часовникът е настроен на 90 секунди до полунощ - теоретичната точка на унижоение. Учените сверяват часовника въз основа на "екзистенциалните" рискове за Земята и нейните хора като ядрена заплаха, изменение на климата и разрушителни технологии като изкуствения интелект и новите биотехнологии.

"Горещите точки на конфликти по света носят заплаха от ядрена ескалация, изменението на климата вече причинява смърт и унищожение, а разрушителните технологии като изкуствения интелект и биологичните изследвания напредват по-бързо от техните предпазни мерки", заяви Рейчъл Бронсън, президент и главен изпълнителен директор на бюлетина на атомните учени. По думите й запазването на положението от предходната година не е индикация, че светът е стабилен.

Базираната в Чикаго организация с нестопанска цел създава Часовника на Страшния съд през 1947 г., за да предупреди обществеността колко близо е човечеството до унищожаването на света.

Руската инвазия в Украйна повиши напрежението със Запада до най-опасните нива от Студената война насам. Краят на войната в Украйна изглежда далечен, а използването на ядрени оръжия от Русия в този конфликт остава сериозна възможност, подчерта Бронсън.

През 2023 г. Русия прекрати участието си в договора Нов СТАРТ със Съединените щати, който ограничава стратегическите ядрени арсенали на двете страни. Съединените щати и Русия държат близо 90% от ядрените бойни глави в света, достатъчно, за да унищожат планетата многократно. Освен това Русия разположи и тактически ядрени оръжия в Беларус.

През октомври 2023 г. избухна война между Израел и терористичната групировка "Хамас". Израелските удари в ивицата Газа отнеха живота на повече от 25 000 души, повечето от които цивилни. Като ядрена държава, действията на Израел са ясно свързани с дискусията за часовника на Страшния съд. Особено безпокойство е, че конфликтът може да ескалира по-широко в региона, създавайки по-голяма конвенционална война и привличайки повече ядрени сили или почти ядрени сили, посочи Рейчъл Бронсън.

Когато Часовникът на Страшния съд е създаден за първи път, най-голямата опасност възниква от ядрените оръжия. Изменението на климата беше претеглено като фактор за първи път през 2007 г. 2023 г. се превърна в най-горещата. Както глобалните, така и температурите на морската повърхност в Северния Атлантик счупиха рекорди.

Часовникът на Страшния съд е на 90 секунди от самоунищожение на планетата

Часовникът на Страшния съд е на 90 секунди от самоунищожение на планетата

Заради войната на Русия, това е най-близката му точка до полунощ в историята на света