58% в Северна Сирия подкрепят решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли американските сили от региона, но при кюрдите няма изненада - 33% подкрепят действията на Вашингтон, а 67 на сто са против.

Това показва социологическо проучване на "Галъп", което е проведено в Ракка и Хасака - двата района, където Турция започна военна операция.

Лавров убеден: САЩ искат да създадат в Сирия отделна квазидържава

Лавров убеден: САЩ искат да създадат в Сирия отделна квазидържава

На източния бряг на река Ефрат

Според "Галъп" изненадата е, че 57% от анкетираните подкрепят турската военна интервенция. Разбивката показва, че 64% от арабското население подкрепя действията на Турция, а при кюрдите, което е разбираемо, 77% са против, но изненадващо 23% подкрепят турската операция.

"Галъп" посочва три възможни причини за изненадващото мнение на кюрдите за турската интервенция. Първо, има разделение сред кюрдите, като много от тях не одобряват действията на "Отрядите за народна защита". Много кюрди са разселени и се надяват след успешно приключване на турската операция да се върнат по домовете си. Много млади кюрди са избягали в Турция, за да избегнат наборна служба. Но основното е, че много кюрди, които в началото са участвали в сирийската революция, гледат на отрядите като колаборационисти с Башар Асад.

Ердоган щял да "захапе" Тръмп, че САЩ не са си спазили обещанието за Сирия

Ердоган щял да "захапе" Тръмп, че САЩ не са си спазили обещанието за Сирия

Турция няма да приеме бездействие на Европа по въпроса със затворниците от ДАЕШ

От много години общественото мнение постоянно показва, че Турция се разглежда като единствената страна, която има положително влияние върху делата в Сирия. И много в Ракка и Хасака искат да живеят под турски контрол.

Проучването показва още, че 55% от анкетираните в двата района вярват, че Турция има положително влияние в региона в сравнение с международната коалиция срещу "Ислямска държава" (24%), Русия (14%), САЩ (10%) и Иран (6%).

Друга изненада е, че 57% от анкетираните са съгласни, че е по-добре да живеят под контрола на ДАЕШ в сравнение с управлението на Башар Асад.

В проучването от 13 до 25 октомври 2019 г. са анкетирани 601 души в Ракка и Хасака.