Части от китайската столица Пекин са под блокада след регистриране на шест нови случая на коронавирус, което увеличи страховете от втора вълна на заразяване на местно ниво, информира АФП.

Властите не позволяват на хората да напускат домовете си в 11 жилищни района в пекинския квартал Fengtai след установяване, че повечето случаи са свързани с пазар за месо, обявиха представители на столичните власти.

ЕП предлага Китай да бъде изправен пред Международния съд за Хонконг

ЕП предлага Китай да бъде изправен пред Международния съд за Хонконг

Евродепутатите ще обсъдят казуса следващия вторник

По-рано тази седмица беше съобщено, че в Пекин е потвърден първият случай на новия вирус от два месеца. Заразеният е посетил пазара за месо Xinfadi миналата седмица. Той не е пътувал извън града.

Китайските власти като цяло поставиха под контрол разпространението на вируса със стриктни ограничения. Тези мерки обаче като цяло са отменени, след като случаите започнаха да намаляват. През последните месеци повечето случаи на заразени с коронавирус са свързани с граждани, които се връщат от чужбина.

Сред шестте нови случая в събота три са свързани с работници на пазара Xinfadi. Единият от тях е посетил пазара миналата седмица. Властите бяха принудени да затворят пазара, както и друг пазар за морска храна, след като един от заразените го е посетил.

Китай обвини ЕС в дезинформация

Китай обвини ЕС в дезинформация

Тези неверни обвинения срещу Китай сами по себе си са дезинформация

Стотици полицаи и десетки от паравоенни сили са разположени на пазарите.

Представители на квартал Fengtai обявиха, че са създали "механизъм при военно време" и "полеви команден център" за справяне със здравната криза.

9 училища и детски градини в района са затворени. В петък китайските власти отложиха подновяването на учебните занятия на най-малките ученици, отмениха всички спортни събития и други мероприятия.