Лидерите на Чехия и Полша подписаха споразумение за прекратяване на дългогодишен спор относно мина за лигнитни или кафяви въглища, разположена от полската страна на границата между двете държави. Това предаде "Дойче Веле".

Споразумението, подписано в Прага в четвъртък от полския министър-председател Матеуш Моравецки и чешкия му колега Петър Фиала, има за цел да сложи край на правна кавга, която беше обтегнала връзките между страните.

Според договорката полската открита мина "Туров" и съседната електроцентрала "Туров", която се захранва от мината, ще продължат да работят без никакви пречки.

Миналата година Чехия отнесе въпроса до Съда на Европейския съюз, заявявайки, че Полша е пренебрегнала нейните протести и че мината източва подземни води от чешки села, създава прекомерен шум и причинява други екологични щети.

През май миналата година върховният съд на ЕС нареди на Варшава да прекрати добива до произнасянето на съда, а по-късно през септември наложи дневна глоба в размер на 500 000 евро за неизпълнението на това разпореждане.

"Това споразумение несъмнено носи предимства, ползи и резултати за общностите, засегнати мината", заяви чешкият министър-председател Фиала на съвместна пресконференция с Моравецки.

Като част от сделката Прага ще оттегли жалбата в замяна на компенсация от 45 млн. евро за модернизиране на инфраструктурата и други мерки за защита на околната среда. Фиала заяви, че страната му е получила гаранции, че строящата се подземна бариера ще опазва водните източници. По думите му контролът върху сделката ще продължи пет години.

Междувременно в четвъртък Европейската комисия заяви, че ежедневните глоби за Полша ще продължат да се натрупват, докато Чехия не оттегли делото си.

Полша отзова посланика си в Чехия заради коментари за въглищна мина

Полша отзова посланика си в Чехия заради коментари за въглищна мина

Коментарите му били "изключително безотговорни"