Беларуският сайт naviny.by публикува три секретни американски дипломатически телеграми, предадени от партньора на Уикилийкс Исраел Шамир. В телеграмата се описва провала на покупката от САЩ на военни противокорабни ракети, произведени в Русия, съобщава mignews.ru.

Сайтът припомня, че американците възнамеряваха да закупят 23 руски ракети. Тези ракети летят изключително нискo и се смятат за най-добрите в света. Според специалистите техните характеристики превъзхождат два пъти американските им аналози и струват два пъти по-малко. Ракетата може да бъде пусната във вода или въздух, а скоростта й достига до 2800 километра в час. Освен това радарите могат да я засекат 3-4 секунди преди удара, като по този начин не оставя време за отговор.

Американците възнамерявали да използват ракетите за укрепване на собствената си отбрана, както и за изучаване на конкурентите.

Сделката за покупката на ракетите е организирана чрез сложни транзакции - покупката на руските ракети ставала от беларуската армия. Последвала продажба на чешки търговец на оръжия, който ги препродавал на Пентагона.

В момента на сключване на сделката чешкото правителство се отнасяло изключително лошо към режима на Лукашенко и неговите многочислени нарушения на правата на човека. Именно поради тази причина министърът на външните работи на Чехия Цирил Свобода през април 2005 година наложил вето върху сделката. Така на чешките търговци на оръжие било забранено да закупуват руски ракети от Беларус и после да ги препродават на американците.

Абсурдната ситуация, в която Беларус, която няма излаз на море, купува най-съвременни противокорабни ракети, не е отразена в официалните документи, описващи тази афера.