Чешкото коалиционно правителство, водено от премиера Андрей Бабиш, оцеля при вот на недоверие в местния парламент, внесен заради скандал с евросубсидии, които са платени на бившата бизнес империя на министър-председателя, информират АП и "Ройтерс".

Опозицията в Чехия иска вот на недоверие на премиера Бабиш

Опозицията в Чехия иска вот на недоверие на премиера Бабиш

"Това правителство, с този премиер, опетняват репутацията на Чешката република в страната и чужбина"

Опозицията поиска гласуването след заключение в предварителен доклад на ЕС, че случаят със субсидиите граничи с конфликт на интереси, защото Бабиш официално е контролирал бизнеса.

Само 85 депутати от опозицията гласуваха рано тази сутрин след почти 19-часов дебат за сваляне на правителството. 101 гласа бяха необходими в 200-местната долна камара, за да падне правителството на Бабиш.

Андрей Бабиш: Чехия не планира да приеме еврото

Андрей Бабиш: Чехия не планира да приеме еврото

Причината са сериозни проблеми в еврозоната

Центристкото движение ANO на Бабиш е в правителство на малцинството със социалдемократите. Те са подкрепяни от Комунистическата партия.

Опозицията получи подкрепа от наскоро проведените масови протести с искане за оставката на Бабиш.

Премиерът отрича да е нарушил законите.

"Приемам тази инициатива като опит за дестабилизиране на страната. Не искаме предсрочни избори и се надявам нашето правителство да завърши мандата си", обяви Бабиш преди вота.

Най-големият протест в Чехия от 1989 г. зове за оставка на премиера Бабиш

Най-големият протест в Чехия от 1989 г. зове за оставка на премиера Бабиш

Невиждано количество протестиращи от падането на комунизма

В неделя повече от 250 000 души протестираха срещу Бабиш. Това беше най-големият протест от падането на комунизма през 1989 г.

Прокуратурата обмисля дали да започне съдебен процес срещу премиера във връзка с измама - получаване на 2 милиона евро европейска субсидия за хотел и конферентен център преди десетилетие.