Опозиционните партии в Чехия искат вот на недоверие на правителството на премиер Андрей Бабиш за предполагаеми конфликти на интереси, въпреки че нямат достатъчно гласове, за да спечелят, съобщава "Евронюз".

Петте партии внасят искането си в петък на специална сесия на парламента, коментира лидерите на партиите на днешна пресконференция.

Стотици хиляди чехи искат оставката на Бабиш

Стотици хиляди чехи искат оставката на Бабиш

Най-големият протест в страната от 1989 година насам

"Това правителство, с този премиер, опетняват репутацията на Чешката република в страната и чужбина, затова считаме тази стъпка за морален и политически жест", обяснява Марек Виборни, председател на Християндемократите.

Бабиш отрече всякакви нарушения, наричайки твърденията политическа маневра.

Европейската комисия установи, че Бабиш е в конфликт на интереси, защото неговата бизнес империя е поставена в доверителни фондове и в резултат на това страната може да загуби финансиране от ЕС.

Премиерът на Чехия обяви одитен доклад на ЕС за него за атака срещу страната

Премиерът на Чехия обяви одитен доклад на ЕС за него за атака срещу страната

Според доклада страната ще трябва да връща евросредства

Милиардерът, който стана политик е изправен пред силни протести във връзка с възможно намеса в наказателно дело, в което полицията препоръча той да бъде изправен пред съда за над 2 милиона евро субсидия за ферма и конферентен център.

С подкрепата на комунистическата партия, правителството на малцинството на Бабиш контролира 108 гласа от 200 в долна камара на парламента. За да се приеме предложението за вот на недоверие, опозицията се нуждае от 101 гласа.

Председателят на долната камара може да призове за вот на недоверие, след като получи официално искане. Все още не е предложена конкретна дата.

Най-големият протест в Чехия от 1989 г. зове за оставка на премиера Бабиш

Най-големият протест в Чехия от 1989 г. зове за оставка на премиера Бабиш

Невиждано количество протестиращи от падането на комунизма