В сряда четат присъдата на президента на САЩ Доналд Тръмп след повече от 4 месеца импийчмънт разследване, съобщава The Hill.

Вчера 51 срещу 49 сенатори гласуваха против предложението на демократите за разпитване на свидетели, което постави началото на края на процеса в Сената на САЩ.

Ключовият вот в Сената за импийчмънт на Тръмп не успя

Ключовият вот в Сената за импийчмънт на Тръмп не успя

Не бяха допуснато разпитите на нови свидетели

След вота лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл отложи финалното гласуване на обвиненията срещу президента за сряда, след като умерени сенатори от Републиканската партия се обявиха против плановете му процесът да приключи в петък или днес без разисквания.

Сенаторите ще подновят процеса в 11,00 часа местно време в понеделник с разисквания, а гласуването е насрочено за сряда. Почти със сигурност мнозинството в Сената ще гласува за оправдаване на Тръмп по двете обвинения в злоупотреба с власт и възпрепятстване разследване на Конгреса. Така в сряда процесът срещу американския лидер ще завърши.

Politico: Процедурата по импийчмънт на Тръмп в Сената може да приключи на 5 февруари

Politico: Процедурата по импийчмънт на Тръмп в Сената може да приключи на 5 февруари

Най-малко две трети от сенаторите трябва да гласуват за отстраняването на държавния глава

Сенатът ще чуе пледоариите на прокуратурата и защитата на Тръмп в понеделник. Двете страни ще имат по два часа. Гласуването е планирано за 16,00 часа местно време в сряда. Като част от споразумение Сенатът няма да провежда разисквания при закрити врата. Вместо това сенаторите ще могат да се изкажат от понеделник до сряда.