Четири арабски държави от Персийския залив поднесоха съболезнования във връзка с кончината на бившия президент на Иран Акбар Хашеми Рафсанджани, показвайки благодарността си към прагматик, който търсеше регионален мир, но няма сигнал от Рияд, съобщава Ройтерс.

Почина бившият президент на Иран Рафсанджани

Почина бившият президент на Иран Рафсанджани

На 82-годишна възраст

Лидерите на Бахрейн, Кувейт, Катар и Обединените арабски емирства (ОАЕ) поднесоха съболезнования на Иран след смъртта на 82-годишния Рафсанджани в неделя. Рафсанджани е един от основателите на Ислямската република през 1979 г. - влиятелен прагматик, който дълго години заемаше централа роля в политиката на Иран. Той беше президент на Ислямската република от 1989 до 1997 година.

Погребението ще се състои в Техеран във вторник. Иран обяви тридневен траур, включително и на национален празник във вторник.

Противоречията между Иран и арабските държави от Персийския залив, особено Саудитска Арабия, частично допринесоха за конфликтите и насилието в Близкия изток. В Сирия, Ирак, Ливан и Йемен Рияд и Техеран непряко се борят за влияние.

Но Рафсанджани редовно призоваваше за подобряване на отношенията с арабските държави. Той поддържаше добри отношения със саудитските власти и беше разглеждан като ключова фигура, която може да помогне за разрешаване на напрежението между Иран и Саудитска Арабия през последните години.

В съобщение в "Туитър" външният министър на ОАЕ описа Рафсанджани като "един от гласовете на политическия реализъм и съвремието".

Външният министър на Бахрейн, чиято страна е в утежнени отношения с Иран, поднесе съболезнования в "Туитър".

Рияд обвинява Техеран, че подклажда напрежение в Бахрейн и дори в Саудитска Арабия. Техеран пък обвинява Саудитска Арабия, че организира заговор с Вашингтон за унищожение на Иран.

В интервю през 2015 година Рафсанджани заяви пред сайта Al Monitor, че Иран не е наследствено в лоши отношения със Саудитска Арабия и други арабски държави, "защото са ислямски и ние виждаме сътрудничество с тях като приоритет в нашета конституция".

Според него събитията в Сирия, Ирак, Йемен и Бахрейн са част от редица проблеми, които водят до "дистанция", но ако Иран и арабските правителства решат да работят съвместно, би било възможно да нормализират ситуацията.

Подкрепяните от Иран движения като "Хизбула" от Ливан и хусите от Йемен изпратиха съболезнования на Техеран.