Четири световни гиганта за производство на храни и напитки са отговорни за повече от половин милион тона пластмасови отпадъци в шест развиващи се държави всяка година, достатъчно да покрие 83 футболни игрища всеки ден.

Неправителствената организация Tearfund е калкулирала емисиите на парникови газове от открито горене на пластмасови бутилки, торбички и картони, произведени от Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé и Unilever в развиващи се държави, където може да има лошо управление, защото хората нямат достъп до събирането на отпадъците.

Организацията е изчислила, че горенето на пластмасовите отпадъци от компаниите е създало 4,6 милиона тона въглероден диоксид, което е равнозначно на емисиите на 2 милиона коли.

Tearfund, цитирана от "Гардиън", е анализирала пластмасата на четирите компании на пазара в Китай, Индия, Филипините, Бразилия, Мексико и Нигерия, за да установи въздействието на пластмасата за еднократна употреба в развиващите се държави. Тези страни са избрани, защото те са големи развиващи се пазари на три континента.

Бутилките и картоните, продавани в тези държави, често свършват с изгарянето им или заравянето им.

В изследването се посочва, че това огромно замърсяване също допринася за климатичната криза.

Допълва се, че четирите компании са направили малко или не са споменали емисиите от изхвърлянето на техните продукти.

Организацията е използвала данни на Световната банка.

Coca-Cola е най-големият замърсител с пластмаса в шестте държави. Гигантът създава по 200 000 тона пластмасови отпадъци или около 8 милиарда бутилки, които са изгаряни или заравяни всяка година в шестте държави - достатъчно да покрие 33 футболни игрища всеки ден. PepsiCo създава 137 000 тона пластмасови отпадъци всяка година или 22 футболни игрища на ден; Nestlé създава 95 000 тона отпадъци на година или 15 футболни игрища на ден, а Unilever - 70 000 тона отпадъци на година или повече от 11 футболни игрища на ден.

Неправителствената организация настоява компаниите да съобщават използваното количество пластмаса за еднократна употреба и продаденото във всяка държава до края на тази година; намаляване на това количество наполовина до 2025 г. и използване на екологично устойчиви методи; рециклиране на пластмасата за еднократна употреба и др.

Между 400 000 и 1 милион души умират всяка година в по-бедните държави от заболявания, свързани с лошо управление на отпадъците и изхвърляната пластмаса.