"Политико" представя четири сценария какъв може да е резултатът от провеждащите се днес предсрочни парламентарни избори във Великобритания, които ще определят бъдещето на страната през следващите десетилетия заради Брекзит.

Изборите във Великобритания в числа

Изборите във Великобритания в числа

Британците започнаха да гласуват в 07,00 часа местно време

Страхотна нощ за премиера Борис Джонсън

Консервативната партия получава мнозинство от 50 или повече гласа, което би означавало, че хазартният ход на министър-председателя се изплаща щедро. Мнозинство в Камарата на общините ще му позволи да извади страната от ЕС до 31 януари, а също така правителството ще започне преговори с ЕС за споразумение за свободна търговия. През миналия месец YouGov публикува модела си MRP, който през 2017 г. прогнозира пъстър парламент. Той показва, че консерваторите ще получат мнозинство от 68 места. Но ново проучване от вчера дава на торите мнозинство от 28 места.

Победа, но уязвимо управление

Мнозинство от 15 депутати и по-малко ще даде възможност на Джонсън да прокара плановете си, но Консервативната партия е уязвима при бунт сред депутатите. Торите подкрепиха сключената между Джонсън и ЕС сделка за Брекзит през октомври, но координирани действия на поддръжниците на Брекзит от Консервативната партия могат да принудят премиера да заеме по-твърда позиция по време на следващата фаза от преговорите. Бившият премиер Тереза Мей свика предсрочни избори през 2017 г., защото смяташе, че мнозинство от 12 гласа, спечелено от Дейвид Камерън през 2015 г., е твърде малко за прокарване на сделка за Брекзит.

Британците решават бъдещето си на предсрочни избори

Британците решават бъдещето си на предсрочни избори

46 милиона с право на глас...

Висящ парламент

Подобна конфигурация на местата след вота ще представлява унижение за Джонсън, след като в продължение на седмици Консервативната партия имаше убедителна преднина на социологическите проучвания. Ако консерваторите спечелят най-много места, те първи ще се опитат да съставят правителство, но това може да се окаже трудна задача, тъй като Демократичната юнионистка партия отказва да подкрепи съществуващата сделка за Брекзит. Либералните демократи, лейбъристите и Шотландската национална партия пък настояват да се прокара законодателство за втори референдум за Брекзит.

Мнозинство на Лейбъристката партия

Според социолози шансовете на лейбъристите за мнозинство са близо до нула, което частично се дължи на това, че е много малка вероятността да си върнат 59-те шотландски избирателни района, които държаха преди 2015 г.

Ейре се надява на стабилност във Великобритания след вота

Ейре се надява на стабилност във Великобритания след вота

Ще работим с всеки, обеща премиерът Варадкар

Но ако стане някакво чудо и лейбъристите спечелят мнозинство, партията ще бъде в силна позиция да прокара политиката си за провеждане на преговори с ЕС за ново споразумение за Брекзит, което впоследствие да бъде подложено на референдум в рамките на шест месеца. Освен това лейбъристите ще приемат радикалната си икономическа програма. При такъв сценарий Джонсън ще бъде принуден да подаде оставка като лидер на торите.